It is currently Mon Dec 11, 2017 2:48 pm Advanced search

Powermig210

Tig welding tips, questions, equipment, applications, instructions, techniques, tig welding machines, troubleshooting tig welding process

Powermig210

Postby Arsinforge » Sun Oct 01, 2017 1:50 pm

How's going I'm new to this forum stuff so please excuse my ignorance. I have a question regarding tig with the powermig210. Im welding 1/8 plain mild steel, 3/32 electrode, argon, dcen, the proper set up. Recently I start my weld and almost instantly my electrode seems to crackle and burn up. Like its contaminated. I grind my electrodes on a belt grinder. With a Norton blaze ceramic abrasive belt. I do grind other metals with the same belt but I use a rubber bar to clean the belt. Ive also tried using a diamond wheel but not much changed. If I turn up the gas flow to almost 30 l/min it seems to weld a little better. But still not the machine used to when everything was brand new.
Arsinforge
New Member
 
Posts: 1
Joined: Sun Oct 01, 2017 1:30 pm

Re: Powermig210

Postby cj737 » Mon Oct 02, 2017 8:32 am

Your metal must be clean, and you need to verify that you are getting gas flowing out of the cup with no leaks.

Wet your finger, press the pedal to start the gas. Can you feel a cold chill anywhere other than the cup end? Is it flowing fully from the end?
cj737
Weldmonger
 
Posts: 613
Joined: Thu Sep 29, 2016 8:59 am

Re: Powermig210

Postby motox » Mon Oct 02, 2017 8:36 am

sounds like leaking fitting
htp invertig 221
syncrowave 250
miller 140 mig
hypertherm plasma
morse 14 metal devil
motox
Weldmonger
 
Posts: 1320
Joined: Thu Nov 28, 2013 12:49 pm
Location: Milford Delaware


Return to Tig Welding - Tig Welding Aluminum - Tig Welding Techniques - Aluminum Tig Welding